loading
Var god vänta...
Skip primary navigation
04 december 2015

JAGUAR XE OCH XF KAMMADE HEM TOPPBETYG I EURO NCAP:S TESTER

Jaguar XE och nya Jaguar XF har fått högsta betyg i Euro NCAP:s 2015 säkerhetstester: fem stjärnor.

XE och XF fick höga betyg i varje kategori – vuxenskydd, barnskydd, fotgängarskydd och säkerhetssystem – och är bland de modellerna med högst betyg i respektive segment.

Förutom överlägset krockskydd har XE och XF en rad olika säkerhetssystem, bland annat autonom nödbromsning (AEB) som är standard i Sverige och använder en framåtvänd kamera för att upptäcka föremål som innebär potentiell kollisionsrisk. Systemet varnar föraren visuellt och med ljud, och nödbromsar automatiskt för att undvika eller mildra en kollision.

– ”Jaguar XE och XF har designats och tillverkats utan kompromisser. Vi har fokuserat lika mycket på säkerhet som på dynamik, prestanda, förfining och effektivitet. Våra strikta kvalitetsstandarder överskrider både aktuell lagstiftning och konsumentkrav”
säger Kevin Stride, chef för Jaguars XE-, XF- och F-PACE-linje och tillägger:
”Allt från aluminiumlegeringar utvecklade för karosstrukturen till toppmodern stereokamera i vårt automatiska nödbromsningssystem har optimerats för att erbjuda säkerhet i världsklass.”

XE och XF har utvecklats från Jaguars lätta aluminiumstruktur: den lättviktiga men ändå styva och kraftiga karosstrukturen ger överlägset skydd till passagerarna, något som förstärks ytterligare av krockkuddar för både förare och passagerare, samt sidokrockkuddar och krockgardiner. Om bilen kolliderar med en fotgängare höjer de inbyggda sensorerna automatiskt motorhuven för att förhindra allvarliga skador.

Båda modellerna erbjuder en rad olika säkerhetssystem och avancerade förarhjälpsystem som dynamisk stabilitetskontroll (DSC), elektronisk antispinnkontroll (ETC), nödbromsassistans, filbytesvarning (LDW), övervakning av döda vinkeln, backvarnare, vägmärkesidentifiering och adaptiv farthållare.

Det finns ytterligare funktioner i XF som erbjuds i 2017 års modell av Jaguar XE, inklusive filhållningshjälp (LKA), förarövervakning och adaptiv hastighetsbegränsare.

Läs mer om testresultaten på Euro NCAP:s webbplats här

Jaguar XE

Jaguar XF