loading
Var god vänta...
Skip primary navigation
16 december 2015

JAGUAR ÅTERVÄNDER TILL RACING

Hösten år 2016 kommer Jaguar att delta i den tredje säsongen av det spännande FIA-mästerskapet Formel E som tillverkare med eget team. FIA Formel E är världens första globala mästerskap för ensitsiga eldrivna bilar. FIA Formel E innebär en unik möjlighet för Jaguar Land Rover att främja utvecklingen av framtida elbilars drivlinor, inklusive motor- och batteriteknik.

Nick Rogers, Group Engineering Director för Jaguar Land Rover, berättar: ”Jag är stolt över att kunna meddela att Jaguar återvänder till racing genom att delta i det innovativa Formel E-mästerskapet. Elbilar kommer definitivt att ha en roll i Jaguar Land Rovers framtida produktportfölj, och Formel E ger oss en unik möjlighet att främja vår utveckling av eldrivningsteknik. Mästerskapet innebär att vi kan konstruera och testa våra avancerade tekniska lösningar under extrema prestandakrävande förhållanden. Jag tror att vi under de kommande fem åren får se fler förändringar inom fordonsindustrin än vi har gjort de senaste tre årtiondena. Framtiden handlar om att vara mer uppkopplad och mer hållbar. Eldrivning och lättviktsteknik blir viktigare än någonsin i takt med att urbaniseringen fortsätter att tillta. Formel E har förstått och reagerat på dessa trender, och mästerskapets spännande och banbrytande inställning passar perfekt till vårt varumärke.”

Jaguar Land Rover sysselsätter över 8 000 ingenjörer och är det företag i Storbritannien som investerar mest i forskning och utveckling, oavsett verksamhetsområde. Jaguars Formel E-team kommer att kunna dra nytta av denna branschledande resurs, med Jaguar Land Rovers ingenjörer i nära samarbete med tävlingsteamet.

Ingenjörerna kommer inte bara att kunna applicera sitt kunnande i tävlingsteamets verksamhet utan även använda erfarenheter och viktiga data därifrån för att flytta fram gränserna för elteknik i en prestandamiljö.

Williams Advanced Engineering är teknisk samarbetspartner för Jaguar Formula E Team och bidrar med omfattande motorsportkunnande och erfarenhet av framgångsrika högprestandasystem för eldrivna fordon. Jaguar Land Rover har en lång relation med Williams, som samarbetade med Jaguar vid utvecklingen av konceptbilen Jaguar C-X75 med laddhybridteknik. Teamets deltagande har beviljats av Formel E och godkänts av Fédération Internationale de l'Automobile (FIA).

Alejandro Agag, VD för Formel E, förklarar: ”Vi är jätteglada att få välkomna Jaguar till Formel E. Jaguar är ett varumärke med en rik tävlingshistoria, och faktumet att man återvänder till den globala motorsporten med Formel E innebär ett enormt erkännande av mästerskapet och dess förmåga att påverka utvecklingen av elbilar. Med Jaguar följer en hängiven skara fans som kommer att sprida mästerskapets popularitet över hela världen och än en gång visa att Formel E är framtiden inom motorsport.”

Närmare detaljer kring Jaguars återkomst till racing, tillsammans med en presentation av team och samarbetspartners, släpps inför tredje säsongen.

Läs mer här