loading
Var god vänta...
Skip primary navigation
21 januari 2015

Jaguar utvecklar 360 graders virtuell utsikt och smart ”Follow me” navigationssystem

Jaguar arbetar med två nya banbrytande tekniska lösningar för att hjälpa föraren och för att förbättra trafiksäkerheten.

Jaguar arbetar med två nya banbrytande tekniska lösningar för att hjälpa föraren och för att förbättra trafiksäkerheten. Det ena är livevideokameror på utsidan av bilen som projicerar bilder upp på takstolparna så att de blir genomskinliga. Föraren får således en 360-graders överblick. Den andra lösningen ersätter den traditionella navigationsskärmen. Istället visas en virtuell ”spökbil” framför bilen som föraren sedan följer till sin destination.

Det nya systemet som gör takstolparna genomskinliga ger föraren möjlighet att upptäcka fotgängare, cyklister och andra bilister som normalt skyms av takstolparnas döda vinklar. Systemet kan kombineras med en virtuell varning som projiceras på vindrutan så att föraren är medveten om vad som händer i den döda vinkeln utan att behöva släppa blicken från vägen framför. 

De flesta har testat att följa en annan bil då man inte vet vägen. Det är enkelt och säkert eftersom vi alltid fokuserar på vad som händer i trafiken framför oss. Jaguars virtuella ”Follow me” spökbil fungerar på samma sätt. Du anger adress som vanligt men istället för att följa navigationsskärmen och lyssna på röstinstruktioner så behöver föraren bara följa efter den virtuella spökbilen som projiceras framför bilen som leder honom fram till destinationen.

– Vårt yttersta mål är att bidra till att göra körning i tätt trafikerade städer mindre stressig och samtidigt minska antalet olyckor markant, säger Dr Wolfgang Epple, chef för Jaguar Land Rovers forskning och utveckling. Den nya tekniken kommer att förbättra förarens sikt och ge honom de nödvändiga navigeringsinstruktionerna vid rätt tidpunkt. Om vi kan hjälpa till att hålla förarens ögon på vägen och ge all nödvändig information på ett sätt som inte distraherar så kommer vi att hjälpa föraren att fatta rätt beslut i kritiska situationer så att olyckor kan undvikas.”

Se mer om Jaguars tekniska innovationer här