loading
Var god vänta...
Skip primary navigation
04 mars 2014

JAGUAR XE BEKRÄFTAT SOM NYTT NAMN FÖR FÖRSTKLASSIG SPORTSEDAN MED TOPPMODERN "INGENIUM"-MOTOR OCH AVANCERAD ALUMINIUMKONSTRUKTIONSTEKNIK

Jaguar bekräftar att de ska börja producera en ny medelstor sportsedan, nämligen Jaguar XE.

Dr Ralf Speth, CEO hos Jaguar Land Rover, talade vid motormässan i Gèneve och bekräftade: "För några veckor sedan tillkännagav vi att vårt nya motorproduktionscenter ska producera en ny premiumfamilj med lätta, miljövänliga, fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer. Den första motorn i vår Ingenium-serie ska användas i vår nya medelstora Jaguar sportsedan. Bilen heter Jaguar XE och kommer att premiärvisas i produktionsform senare i år." 

XE blir den första produkten med den nya avancerade aluminiumkonstruktionen, som uppvisades 2013 med konceptbilen C-X17. Dess globala lansering börjar 2015 och den blir segmentets första fordon med monocoque-chassi i aluminium. XE ger våra kunder alla fördelar med aluminium: låg vikt och hög styvhet för oslagbara vägegenskaper, prestanda, förfining och effektivitet. Den nya motorn och aluminiumchassit kompletterar varandra perfekt. 

Kraften kommer från olika motoralternativ med varierande volym och effekt, samtliga med fantastisk körglädje och de senaste innovationerna inom bränsleeffektivitet, utan att kompromissa med körbarheten. 

Med hjälp av den mest flexibla motorkonstruktionen som Jaguar Land Rover någonsin har utvecklat, och med en avancerad design konfigurerad för att passa både rad- och tvärmontering för bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift, kommer de nya motorerna att vara både effektiva och kraftfulla – inklusive topphastigheter på över 300 km/h och koldioxidutsläpp under 100 g/km. 

Kevin Stride, chef för Jaguars XE-linje, förklarade: "Den tekniska utvecklingen av XE har fokuserat på att erbjuda kunder den mest avancerade, effektiva och eleganta sportsedanen i sin klass. Vi är stolta över våra framsteg hittills och ser fram emot att snart kunna visa upp vad vi har skapat." 

Ian Callum, designchef, sade: "Nya Jaguar XE är definitivt en modern Jaguar: mer kompakt i storlek och visuellt imponerande. Kunder förväntar sig en hel del från en medelstor Jaguar – den måste vara praktisk samtidigt som den erbjuder det lilla extra. Vi glömmer aldrig att vi designar en Jaguar, vilket innebär att den måste vara lika spännande att se på och köra som den är praktisk att äga. Med Jaguar XE anser vi att vi har lyckats med detta." 

Namnet på Jaguar XE följer en logisk utveckling och hamnar bland sedanmodellerna XF och XJ. Kompletta tekniska detaljer och modellinformation för XE tillkännages senare under 2014. Den globala lanseringen påbörjas i mitten av 2015.

Delta i konversationen på Facebook
Följ oss på Twitter