loading
Var god vänta...
Skip primary navigation
04 december 2019

Nya Jaguar F-TYPE imponerar med starka motorer och ännu vassare design

En perfekt avvägning mellan vacker design, enastående prestanda och kördynamik i världsklass som alltid varit kännetecknande för Jaguar F-TYPE. Och nu höjs ribban på alla tre punkter.

Nya F-TYPE har ett omfattande motorprogram med både fyr-, sex- och åttacylindriga varianter. Motorer, som levererar från 300 till 575 hk. Den minsta motorn är en turboladdad fyrcylindrig variant på 300 hk. Denna följs av en tre kompressormatade varianter: en V6:a på 380 hk, en V6:a på 450 hk samt en V8:a på 575 hk. Den sistnämnda motorn kan endast fås med nya F-TYPE R, som i kombination med fyrhjulsdrift levererar en renodlad, fantastisk prestanda på alla växlar och under alla förhållanden. 0-100 km/h på endast 3,5 sekunder.

Nya F-TYPE R fortsätter att höja ribban för körengagerade sportbilar. Designen av nya F-TYPE har utvecklats liksom den 5.0 liter kompressorladdade V8-motorn. Den genererar nu hela 575 hk och 700 Nm vridmoment. Det är 25 hk respektive 20 Nm mer än föregångaren.

Alla versioner är utrustade med samma effektiva åttastegade Quickshift-växellåda.

Breda däck och exklusiv design

F-TYPE står stadigare än någonsin med specialframtagna Pirelli P Zero-däck (265/35/ZR20 och 305/30/ZR20) med 20-tums fälgar, och effektiva Carbon Ceramic Matrix-bromsar med 380 mm och 275 mm skivor fram och bak ingår som standard.

Designmässigt känns nya F-TYPE igen bakifrån på de mindre baklyktorna, medan fronten är uppdaterad med nya stötfångare, större grill, ny motorhuv och minimala Pixel LED-strålkastare.

Inne i bilen omges man av vackra detaljer så som broderade monogram i sätena och på dörrpanelerna. En "Jaguar Est. 1935"-relief omger knappen som öppnar handskfacket och är en diskret referens till det år då Jaguars namn för första gången användes av företagets grundare, Sir William Lyons, till en av hans vackra bilar. Windsor-skinn och Noble Chrome, definierar den nya förarorienterade kupén i F-TYPE.

Den är hot hot hot

Nya F-TYPE finns också i en Hot Wheels-modell, som i skala 1:64 är en perfekt imitation av det svartvita kamouflaget körde 25 slingor, tre otroliga hopp och 44 kurvor på den 232 meter långa orange Hot Wheels-banan, som lagts ut i studion.

"Vi är vana vid att ta fram modeller i lera, men att se en 1:64-modell av nya F-TYPE med så många detaljer fräsa igenom studien och presentera samtliga steg i vår designprocess var en sant unik upplevelse." Detta säger Jaguars designchef Julian Thomson, och han tillägger: "Som designer och stor bilentusiast har Hot Wheels-modeller varit en del av mitt liv sedan barndomen. De eggar fantasin, ger dig möjlighet att äga och faktiskt "köra" din drömbil.

Toppmoderna Jaguar Design Studio, platsen för den stora Hot Wheels-banan, öppnade i september. För första gången i märkets 84 år långa historia samlar det hela designteamet i ett och samma kreativa område som skapats för ändamålet. Tekniskt sett är det världens mest avancerade designstudio. Den omfattar industrins mest avancerade modelleringsrobotar, virtual reality, en 11 meter lång 4K powerwall och en dubbelt så stor areal som det tidigare området, vilket ger möjlighet att arbeta på 20 lermodeller i full storlek samtidigt.

Fakta om Jaguar F-TYPE

Jaguar F-TYPE är den ultimata Jaguar-sportbilen. Den har hittills vunnit 178 priser, bland annat World Car Design of the Year. Jaguar F-TYPE-serien erbjuder ett urval man inte hittar någon annanstans i sportbilssegmentet - från den fyrcylindriga instegsmodellen med bakhjulsdrift och 300 hk till fyrhjulsdrivna V8 R med 575 hk.

Det nya globala motorutbudet är marknadsberoende:

  • Storbritannien, EU och utvalda marknader utanför EU:300 hk fyrcylindrig, 450 hk V8, 575 hk V8

  • Nordamerika:300 hk fyrcylindrig, 380 hk V6, 575 hk V8

  • Kina:300 hk fyrcylindrig, 380 hk V6

  • Övriga världen:300 hk fyrcylindrig, 380 hk V6, 575 hk V8

Utöver de 12 primära lackfärgerna kan kunderna välja mellan 16 exklusiva färger i SVO Premium-paletten, alla designade från grunden av Special Vehicle Operations.

Jaguars sportbilshistoria sträcker sig längre än 71 år och började med XK 120. Vid avtäckningen på Earls Court Motor Show oktober 1948 var denna vackra roadster, med en toppfart på 193 km/h, världens snabbaste serietillverkade bil.

Nya formpressade Hot Wheels Jaguar F-TYPE 1:64-modellsportbil kan fås från november 2020.